BIOGRAFIE

Benjamin Bakker (1980) begon op jonge leeftijd te zingen bij het Roder Jongenskoor. Hij studeerde koordirectie en solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Koordirectie studeerde hij bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, solozang bij Gerda van Zelm, Kees-Jan de Koning en Barbara Pearson. Daarnaast volgde hij masterclasses bij Tõnu Kaljuste in Nederland en Finland met het Nederlands Kamerkoor en het koor van de Sibelius Akademie in Helsinki. In 2008 werd hij geselecteerd voor een masterclass bij Anders Eby in Zweden en in 2009 werkte hij met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor tijdens de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. In 2010 nam hij deel aan een internationale Masterclass in Denemarken onder de leiding van Frieder Bernius. Hier werd hij gekozen om met het Deens Nationaal Vocaal Ensemble te werken. Tevens is hij oprichter en artistiek leider van de Stichting Talent voor Muziek. Een stichting die zich inzet voor de carrière van jonge talentvolle musici en tevens jongere generaties probeert te inspireren via educatieve projecten.

Bakker is op dit moment dirigent van het Kamerkoor Noord, Kamerkoor Amsemble, het Rotterdams Barok Ensemble, Zang Edam, ABC Ensemble en het Swes Barokorkest. Hij dirigeerde projecten met LUDWIG, Ballet van Leth, het NASKA en Kamerkoor MUSA. Met zijn koor Amsemble maakte hij in 2018 een CD met werken van Daan Manneke, de cd werd met 4 sterren bekroond in dagblad Trouw. Amsemble werd in 2019 uitgenodigd om bij Podium Witteman voor Daan Manneke te zingen.

Bakker zong bij diverse professionele koren als De Nederlandse Bachvereniging (Jos van Veldhoven), Cappella Amsterdam (Daniel Reuss), The Gents (Peter Dijkstra) en het Gewandhaus-Kammerchor in Leipzig (Herbert Blomstedt, Morten Schuldt-Jensen).